Кулінарія

Що таке халяльні продукти харчування?

Напевно ви хоча б раз бачили в магазинах халяльні продукти. Іноді їх буває небагато, всього кілька найменувань, а іноді “халялю” можуть відвести цілий відділ. Можливо, ви навіть пробували щось із таких продуктів. Як правило, вони коштують трохи дорожче інших, але стабільно розкуповуються. Купують халяльні продукти люди різних національностей, причому не обов’язково заради дотримання традицій. Деякі люди вважають халяльні продукти більш якісними, але чи це так?

Що таке “халяль”?

Слово “халяль” арабського походження і підібрати до нього точний синонім у російській мові досить складно. Поняття халяльности тісно пов’язане з мусульманством. В арабському світі у нього досить широке значення, але в інших країнах термін “халяль” застосовують переважно щодо їжі. Халяльної називають їжу, яка була приготована з дотриманням мусульманських традицій, і яку можуть вживати мусульмани.

Існує халяльні кухня?

Іноді можна почути поняття “халяльні кухня” його використовують як синонім арабської кухні, проте таке використання некоректно. Певні обмеження в їжі є й у мусульман, і у іудеїв, їм дозволено вживати одну їжу і заборонено пробувати іншу. Деякі обмеження діють і щодо напоїв.

“Халяльної” називають їжу, яка була приготована з дотриманням ісламських традицій, але не всі арабські народи сповідують іслам. А арабської кухні можна знайти халяльні страви, але вони становлять тільки частину національної кухні, тому ставити знак рівності між халяльної і арабською кухнею не можна.

Яке м’ясо не буде халяльним?

Найсуворіші вимоги шаріат пред’являє до м’яса і м’ясних страв, однак “на око” відрізнити халяльне страва від не халяльного практично неможливо, якщо ви не брали участь у приготуванні цієї страви, починаючи з заготівлі продуктів. Щодо м’яса потрібно враховувати кілька моментів: по-перше, вид м’яса. Мусульманам не можна вживати в їжу свинину, м’ясо хижих птахів і наземних м’ясоїдних тварин. По-друге, потрібно, щоб тварину було правильно вбито. Якщо тварина загинула від травми або задухи, то його м’ясо не буде халяльним. Не можна вважати халяльним і м’ясо невідомого походження, під забороною знаходиться і кров тварин.

Виходить, що при купівлі халяльного м’яса покупець повинен довіряти продавцю. Для простоти можна запам’ятати наступне: халяльним можна вважати м’ясо травоїдних тварин “з роздвоєною копитом”, які були спеціально вирощені на забій і вбиті “швидким і милосердним” способом.

На чому засновані традиції?

Часто традиції, які сьогодні стали частиною культури і дотримуються як данина пам’яті, раніше мали під собою раціональну основу. Вони створювалися на основі накопиченого досвіду і потреб. Життя змінюється, але деякі традиції залишаються.

Хіба є щось дивне в тому, що не варто вживати м’ясо невідомого походження, особливо якщо воно якийсь час провів на спеці? В жаркому кліматі м’ясо швидко псується і стає розсадником небезпечних інфекцій. Набагато безпечніше вживати в їжу м’ясо тварин, які були спеціально вирощені на забій, адже за ними доглядали і стежили за їх здоров’ям. Якщо подивитися на халяльну традицію щодо м’яса з точки зору безпеки та дотримання правил гігієни, то вона здається цілком розумною.

Чому не можна їсти свинину?

Багатьох людей, які зіткнулися з забороною на вживання свинини, хвилює питання: “Чому свинина? ” Версій можна знайти безліч, але якщо знову звернутися до питання безпеки і профілактики небезпечних інфекцією, то обґрунтування подібної заборони можна знайти.

Свині, які годуються на вільному випасі, часто стають переносниками небезпечних для людини вірусних захворювань. Навіть сьогодні, згідно зі статистикою, на харчові виробництва потрапляє багато зразків свинини, інфікованої золотистим стафілококом, адже наука пішла далеко вперед, за тваринами стежать набагато краще, ніж кілька століть тому. При правильній обробці м’яса стафілокок гине, але якщо м’ясо недостатньо опрацьовано або в процесі роботи з сирим м’ясом були порушення правил гігієни, то це загрожує серйозним кишковим розладом.

Дієтологи теж радять відмовитися від свинини на користь більш пісних видів м’яса. В свинині міститься багато жила, що шкодить не тільки фігуру, але і всьому організму, жир і холестерин можуть провокувати тяжкі захворювання, аж до інфарктів і інсультів. Тому серед любителів халяльного м’яса стає все більше людей, які слідують принципам . Рішення про користь халяльних продуктів приймати вам, але халяль, так чи інакше, є елементом культурної традиції, тому ставитися до неї потрібно з повагою.