Кулінарія

Червоне або біле: користь і шкода вина для організму жінок і чоловіків

Вино – напій, який відомий з давніх часів. Чим корисне і шкідливе вино для здоров’я людини, як воно впливає на організм і скільки його можна пити, а також як вибирати і зберігати вино.

Історія і види

Вино – це алкогольний напій, який отримують повним або частковим спиртовим бродінням виноградного соку.

У Стародавній Греції вино вважалося корисніше води, а його антибактеріальну дію не піддавалося сумніву. Римські легіонери завжди брали з собою в походи фляги з вином – як мінімум для профілактики дизентерії. Навіть ліки розчиняли у вині, а не у воді.

Хімік і мікробіолог Луї Пастер, який стояв у витоків наукового підходу до виробництва вина, називав його “самим корисним і гігієнічним” напоєм, і навіть довів, що воно вбиває багато мікроорганізми і знезаражує їжу.

У світі існує понад 2000 сортів винограду, що використовуються для приготування вина. Цей напій класифікується за технологією приготування, кольором, фортеці і кількістю цукру, виду сировини, якості і часу витримки.

За значенням:

  • столові вина (подаються під час прийому їжі як смакове додаток);
  • десертні (використовуються як завершальна “страва”).

По кольору (залежить від кольору винограду):

  • білі;
  • рожеві;
  • червоні.

Келихи

За якістю та термінами витримки:

  • молоді;
  • без витримки;
  • витримані;
  • марочні;
  • колекційні.

По сировині:

  • сортові або моносепажні (з одного сорту винограду);
  • купажні вина (з двох або кількох партій виноматеріалів різних сортів).

За змістом етилового спирту і цукру:

  • столові або натуральні (спирт – 8,5-15% (оборотів), цукор – до 4 г/л).
  • напівсухі (спирт – 8,5-15%, цукор – 4-18 г/л);
  • напівсолодкі (спирт – 8,5-15%, цукор – 18-45 г/л);
  • солодкі (спирт – 8,5-15%, цукор – не менше 45 г/л).

Спеціальні вина, тобто кріплені, в свою чергу, поділяються на:

  • міцні (спирт – 17-21%, цукор – 30-120 г/л);
  • солодкі (спирт – 14-20%, цукор – до 150 г/л);
  • напівдесертні (спирт – 14-16%, цукор – 50-120 г/л);
  • десертні (спирт – 15-17%, цукру – 160-200 г/л);
  • лікерні (спирт – 12-16%, цукор – 210-300 г/л);
  • ароматизовані (спирт – 16-18%, цукор – до 6-16 г/л).

Також існує ігристе вино – напій, насичений у процесі вторинного бродіння вуглекислим газом. У різних країнах є свої класифікації. Найвідоміше у світі ігристе вино – шампанське, виготовляється за технологією, відкритою і вперше реалізованої у французькій провінції Шампань.

Вином називають і плодово-ягідні напої. Наприклад, є гранатове, яблучне, сливове вина.

Як роблять вино

Вино – це, по суті, перебродив виноградний сік. Спочатку ягоди вирощують і збирають, потім віджимають сік і залишають бродити. Після того, як процес закінчений, отриману рідину розливають у пляшки або в дубові бочки (для створення напою з витримкою), де його зберігають мінімум рік.

Корисні властивості вина

Як вино впливає на організм

– Вино має чітко виражену антибактеріальну дію. Наприклад, проантоцианин вбиває ряд небезпечних для організму бактерій, у тому числі і тих, що руйнують зубну емаль, тим самим перешкоджають виникненню карієсу, – розповіла РІА Новини дієтолог, нутрициологАнна Багаутдінова.

Напій є потужним антиоксидантом: нейтралізує вільні радикалі, запобігає поширенню ракових клітин, активує вивільнення гістаміну, який відповідає за боротьбу організму з алергенами, активує імунну систему.

Вино підвищує кількість корисних бактерій у мікрофлорі кишечника. Воно також допомагає впоратися з безсонням, принести розслаблення при стресі, підвищити загальний тонус, фізичну та розумову працездатність. Досліди показали, що помірні дози вина покращують роботу лімфатичної системи та знижують ризик хвороби Альцгеймера та деменції.

Що робить вино з кров’ю

Входить до складу вина антиоксидант процианид благотворно впливає на систему кровообігу і судини і захищає їх від багатьох патологічних захворювань серця. Наприклад,дослідження показують, що споживання алкоголю на рівні, традиційному для (20-30 грамів на день), може знизити ризик розвитку ішемічної хвороби серця як мінімум на 40%.

Вино робить кровоносні судини еластичнішими, що сприяє кращому кровотоку, регулює жировий обмін в печінці, що знижує вміст холестерину індексу і рівня глюкози в крові. Этопредотвращает розвиток діабету.

– Для профілактики гіпертонії допускається вживання невеликої кількості червоного сухого вина. Регулювання відбувається за рахунок високого вмісту фруктових кислот, – зазначила дієтолог.

У добу помірна рекомендована доза вина – один келих (100-150 мл) – для чоловіків, для жінок – половина келиха (50-75 мілілітрів),

Склад і калорійність

– Хімічний склад напою налічує близько 600 компонентів. Самі основні: вода, спирти (етиловий, метиловий, гліцерин), органічні кислоти (винна, яблучна), вуглеводи (фруктоза і глюкоза), вітаміни (В1, В2, В3, В6, РР, пантеновая кислота, З), мінерали (калій, магній, кальцій, натрій, фосфор), мікроелементи (залізо, цинк, фтор, йод), азотовмісні сполуки, фенольні сполуки (фенольні кислоти, флавоноїди, антоціани, дубильні речовини, що ресвератрол), гази, а також дубильні, фарбувальні й ароматичні речовини, – зазначила фахівець.

Енергетична цінність вина зумовлена концентрацією в його складі спирту і цукру. В 100 мл кожного виду напою міститься різна кількість кілокалорій:

  • сухі сорту – 72 ккал;
  • кріплене – 235 ;
  • напівсолодке – 142;
  • портвейн – 194;
  • лікерне – 216.

Шкоду вина та протипоказання

– Слід пам’ятати, що основою всіх алкогольних напоїв, у тому числі вина, є етанол. Позитивний ефект від вживання алкоголю з метою профілактики серцево-судинних захворювань є, але він є перебільшеним. Зловживання даними міцним напоєм здатне спровокувати цироз печінки, підвищення артеріального тиску, розвиток алкогольної залежності, виникнення раку горла, стравоходу, шлунка, розвиток остеопорозу. При надмірному вживанні не уникнути головних болів і сонливості, – пояснила Ганна Багаутдінова.

Вино часто є джерелом алергічних реакцій і здатне викликати загострення астми.

Вживання вина протипоказано особам до 18 років, вагітним і годуючим жінкам, особам, які мають серцево-судинні захворювання, алергічні реакції, проблеми з ШКТ, нирками, печінкою та ЦНС, а також непереносимість тих чи інших компонентів вина.

Користь і шкода вина для організму жінок

В жіночому організмі виноспособствует збереженню молодості і еластичності шкіри. Такжеисследователи вважають, що помірна доза напою в день може посилити статевий потяг жінки.

При цьому група американських і китайських вчених , що жінки, які вживають біле вино або лікери, частіше страждають від проблем зі шкірою особи.

Користь вина для здоров’я чоловіків

Для чоловіків вино також може принести користь.

– В невеликих дозах цей алкогольний напій підвищує потенцию і сприяє нормалізації балансу естрогену та тестостерона в організмі чоловіка, – зазначила фахівець.

Користь і шкода видів вина

Червоне сухе вино

– Якщо розібрати склад вина, то стане зрозуміло, що воно містить елементи і вітаміни, які можуть надавати сприятливий вплив на людський організм. Найбільш корисними прийнято вважати червоне сухе за рахунок потужного антиоксидантаресвератрола, який міститься в шкірці винограду. У червоному вині більше, ніж у білому, – зазначила нутриціолог.

При цьому будь-червоне вино є досить сильним алергеном.

Біле сухе вино

– Коли говорять про користь вина, в основному мова йде про червоному сухому вині, але також сюди можна віднести біле сухе вино. У ньому також містяться потужні антиоксиданти, – підкреслила експерт.

За рахунок тирозола і гідрокситирозолу біле вино благотворновлияет на серцево-судинну систему, допомагає в профілактиці хвороби Альцгеймера.

Напій багатий кислотами, які окрім підвищення кислотності при зловживанні білим вином можуть спровокувати гастрит і розвиток виразки шлунка.

Червоне і біле напівсолодке

Напівсолодкі вина несуть в собі користь сировини, з якого були зроблені. Вони зазвичай приємніше на смак, ніж сухі, проте часто виробники не заморочуються зі складною і дорогою технологією їх виробництва, і просто додають в напій цукор перед самим етапом бутилювання. А чим більше у вині цукру, тим менше користі.

Крім того, солодкістю виробники намагаються “виправити” смак вина і замаскувати його недоліки.

Вино з чорноплідної горобини

Продукти з чорноплідної горобини, в тому числі і вино, корисні завдяки складу самих ягід, які включают в себе антоціани, дубильні речовини, вітаміни C і P, а також флавоноїди.

При цьому напій може представляти небезпеку для організму, як і весь алкоголь. Ризики будуть мінімальними, якщо не перевищувати “терапевтичних” доз продукту.

Гранатове вино

Пуникалагин, що міститься в соку і шкірці граната, ефективно захищає організм від шкідливих впливів і токсинів, а також запобігають передчасному старінню. Согласноисследованиям, саме завдяки цій речовині гранат володіє більшою антиоксидантною активністю, ніж, наприклад, червоне вино або навіть зелений .

При цьому в гранатовому вини, як і в будь-якому іншому, міститься спирт, негативно впливає на організм людини.

Шампанське

За даними исследователей, поліфеноли, що містяться в шампанському, утримують в крові молекули окису азоту. Вона покращує кровообіг, підтримує тонус стінок кровоносних судин, а також розширює їх і підвищує приплив крові. Таким чином, помірна доза шампанського допомагає нормалізувати кров’яний тиск.

Крім того, вчені з’ясували, що поліфеноли мають потужний нейропротекторну дію, тобто покращують обмінні процеси в мозку і перешкоджають пошкодження нейронів, підвищуючи стійкість до інсульту.

Однак великі дози шампанського, як і будь-якого іншого алкоголю, можуть завдати серйозної шкоди здоров’ю людини.

Безалкогольне вино

Вино, з якого витягли молекули етилового спирту спеціальним способом, позбавляється головного джерела шкоди, але при цьому зберігає всі корисні речовини: вітаміни, мінерали, антиоксиданти.

Дослідники з’ясували, що безалкогольне червоне вино володіє ефектом зниження кров’яного тиску. У розумних кількостях і після консультації з лікарем можна навіть вагітним жінкам.

Домашнє вино

Домашнє вино містить всю користь сировини, з якого його виготовляють. Крім того, автор напою може бути на 100% впевнений, що воно не включає в себе шкідливою “хімії”, яку часто додають виробники магазинних вин.

У помірній кількості домашнє вино не завдасть серйозної шкоди організму, проте якщо перевищувати дози, то корисний напій перестане бути таким. Крім того, при виробництві вина кустарним методом часто використовуються сорти винограду, які містять багато метанолу, наприклад, “Ізабелла”, і без контролю фахівців при виготовленні такий напій згодом може завдати великої шкоди.

Кагор

Кагору приписують безліч корисних властивостей, включаючи яскраво виражену антивірусну та антимікробні властивості та допомогу при простудних захворюваннях.

Однак, по , для профілактики при нездужанні не можна використовувати більше однієї столової ложки вина. При цьому важливо попередньо прогріти на вогні, щоб випарувався спирт, якого в такому напої досить багато.

Яблучне вино

Яблучне вино, як і яблука, надзвичайно багата корисними речовинами. Наприклад, пектинобладает властивістю зв’язувати та знешкоджувати сполуки важких і радіоактивних металів: стронцію, кобальту, свинцю. Крім того, ця речовина затримує розвиток шкідливих мікроорганізмів у кишечнику, сприяє зниженню рівня холестерину в крові.

Користь яблучне вино принесе тільки в тому випадку, якщо не зловживати.

Малинове вино

Малина – це джерело вітамінів і мікроелементів. За рахунок фенольних кислот, эллагитанинам, антоцианам ягоди мають антиоксидантними і протизапальними властивостями. Саме тому малина такценится у виробництві вина.

Незважаючи на те, що алкоголь завдає шкоди організму, при вживанні “терапевтичних” доз продукту ризик нашкодити здоров’ю буде мінімальними.

Сливове вино

Сливаполезна при розладах травної системи, при захворюваннях печінки і серця. Вона попереджає виникнення серцево-судинних і онкологічних захворювань. При виготовленні вина з такого фрукта всі його корисні речовини зберігаються. При цьому варто бути обережними з етиловим спиртом, що міститься в напої. Саме з-за нього сливове вино варто вживати в помірних кількостях.

Рожеве вино

Рожеве вино поєднує в собі всі переваги білого і червоного. У той же час, воно практично не містить дубильних речовин, які потрапляють у напій з шкірки винограду. Тому рожеві вина позбавлені таких недоліків, як підвищена алергенність, здатність посилювати серцебиття і провокувати головний біль. Крім того, в ньому міститься потужний антиоксидантресвератрол. Завдяки йому, напій (але тільки в помірних кількостях) стимулює регенерацію на клітинному рівні і виводить токсини.

Коментарі лікарів

Скільки вина можна пити в день

Виходячи з усього перерахованого, корисні властивості вини несуть речовини, які містилися у винограді, а шкоду несе алкоголь, який утворюється під час бродіння.

– Рішення про допустимому кількості вина в день слід приймати виходячи з потенційної шкоди і можливих ризиків. При цьому існують рекомендовані добові ліміти споживання: один келих (100-150 мл ) – для чоловіків, для жінок – половина цієї дози, – пояснила Ганна Багаутдінова.

Можна пити вино щодня

Всі перераховані плюси вина не говорять про те, що потрібно пити його щодня. Щоденне вживання може призвести до алкогольної залежності. Тому не зловживайте такими напоями. Розумне кількість червоного вина не викличе серйозних ускладнень, – підкреслила фахівець.

Яке вино саме нешкідливе

– Якщо вибирати вино з усіх видів, які існують, то пріоритет варто віддати сухим, оскільки в них немає цукру. За кольором – червоне на першому місці, на другому – біле, – пояснила дієтолог.

Користь і шкода вина після 50 років

Алкоголь в літньому віці б’є по здоров’ю набагато сильніше, оскільки організм вже не такий сильний, як в молодості, і поволі виводить токсини. Крім того, багато людей після 50 років приймають різні ліки від наявних захворювань, а спиртне часто несумісне з медичними препаратами.

– При перевищенні допустимої норми вина в день починаються проблеми з тиском, що збільшує ризик інфаркту, – зазначила фахівець.

Як правильно вибрати

– В першу чергу, важливий зовнішній вигляд пляшки. Вся її поверхня повинна бути чиста від забруднень і клею, а пробка герметично закупорена. Перевірте, щоб акцизна марка була наклеєна голограмою вниз і так, щоб при відкритті пляшки порушувалася її цілісність. Етикетка повинна бути рівно і щільно закріплена і легко читається. Важливо враховувати і прозорість напою. Направте пляшку на світло і різко переверніть. Якщо вміст залишилося прозорим, з яскравим блиском – хороший напій. Якщо з’явився осад і помутніння, – то сумнівної якості. Осад допускається тільки в дорогих марочних і домашніх винах, – пояснила експерт.

Якість вина можна визначити також за його кольором. Варто піднести напій до білого фону і уважно вивчити колір. Чим він насиченішим і яскравішим, тим молодше вино.

Про якість ігристого вина можна судити з такого фактору: якщо дрібні бульбашки і довго грають, а на поверхні утворюють піну – то шампанське або ігристе вино хороші.

Як правильно пити вино

– Деякі виробники рекомендують відкрити вино і дати йому “подихати” пару годин перед подачею, тоді як інші радять пити негайно. Моя порада – дати подихати хоча б хвилин 10, насолодитися його ароматом. Не слід пити вино, як воду, краще всього зробити ковток і секунду “потримати” на задній частині мови, давши смаковим рецепторам повністю відчути смак. Також важливо пити невеликими ковтками, – зазначила фахівець.

Перед їжею для збудження апетиту, зазвичай випивають аперитив: мадеру, херес, вермут. Білі столові вина подаються до закуски, легким м’ясних і рибних страв. Натуральні сухі, напівсухі і напівсолодкі вина добре поєднуються з овочевими стравами. Червоне сухе вино підходить до баранини, телятини, дичини, домашньої птиці, шашлику, плову, буженини.

Кожен сорт вина подається при різній температурі:

  • насичені танінові червоні – при кімнатній (18-20 градусів);
  • легкі червоні – близько 14-16 градусів;
  • легкі білі – близько 12-14 градусів;
  • шампанське не варто охолоджувати нижче 6-7 градусів.

Як і скільки зберігати

Термін придатності вина залежить від його виду: від вмісту спирту, цукру, кислот і дубильних речовин. Більшість білих вин зберігаються 2-3 роки, червоні – 2-10 років. Деякі елітні витримуються і до 100 років. Оптимальна температура зберігання в пляшці – 10-15°С при вологості на рівні 60-80%.

Якщо посудину з напоєм вже відкрили, але не допили, то необхідно герметично закрити пробкою і поставити в холодильник. У такому вигляді ігристе вино може зберігатися до 24 годин, біле – до 3 днів, червоне – до 5 днів, кріплене – до 7 днів.