Садівництво

4 кроки до грамотної посадки озимого часнику — відмінно зимує і пахне чудово

Заради доброго врожаю часнику слід звернути на нього увагу ще попередньої осені. Завчасна посадка забезпечить відмінну якість головок і відмінний смак. У статті я докладніше опишу тонкощі вдалого процесу висаджування озимого часнику.

Отримувати по два врожаї часнику-це здорово!

За довгі роки роботи з озимим часником я виділив основні критерії, що визначають результат:

  • слушний час;
  • якість садивного матеріалу;
  • правильно вибране місце для посадки;
  • точна техніка висаджування.

Розповім про кожному пункті детальніше.

Терміни посадки

У випадку з часником час висадки зубчиків визначить не тільки прогноз, але і глибина підготовлених лунок.

При посадці в неглибокі ямки до 5 см ідеальним терміном стане період за 3 тижні до перших відчутних заморозків. Мій ділянка знаходиться в середній смузі, і неглибокий часниковий посів я проводжу в кінці вересня – початку жовтня. У більш південних регіонах ідеальним періодом стане початок листопада.

Глибоку посадку (до 15 см) проводять у місцях з морозними зимами. У середніх широтах цей процес можна починати вже з кінця серпня і майже до початку листопада.

Вибір зубчиків

При виборі якісного посадкового матеріалу в першу чергу важливо відрізнити озимий часник від ярого, посадка якого відбувається навесні.

Основні ознаки і відмінності озимих сортів:

  • має твердий внутрішній стрижень;
  • кількість зубчиків від 3 до 12;
  • забарвлення оболонки в рожево-фіолетовій гамі;
  • яскравий пекучий смак;
  • погано зберігається взимку.

Сам процес підготовки простий: кожну головку я акуратно поділяю, відбираю цілі і міцні зубчики, промиваю їх 1 %-ним настоєм мідного купоросу і висушую.

Грядки

Хорошими попередніми культурами для часнику, зберігають відповідний і насичений склад грунту, стануть:

  • помідори;
  • огірок;
  • капуста;
  • гарбузове;
  • бобові;
  • кабачки.

До самим невідповідним попередникам я б відніс картопля і цибулю (у них спільні хвороби і шкідники, які можуть передатися «у спадок»).

Також не рекомендую удобрювати перед посадкою грунт гноєм, він зіпсує якість головок і зелені.

При виборі місця слід звернути увагу на безвітряні сонячні місця з низькою кислотністю грунту.

Підготовку самих грядок краще починати заздалегідь.

У кінці серпня слід добре удобрити грунт.

Склад добавки на 1 кв. м грядки:

  • перегній 10 кг;
  • крейда 200 г;
  • деревна зола 400 г;
  • сульфат калію 20 р;
  • суперфосфат 10 р.

Інгредієнти перемішати, розподілити по поверхні землі та перекопати. Глибину розраховувати на середню довжину лопати – близько 20 див.

При формуванні грядок я зазвичай готую прямокутні смуги шириною близько метра і висотою до 30 див.

На осідання землі виділяю від 2 тижнів до місяця, періодично поливаючи грядки, якщо було мало опадів.

Для дезінфекції грунту використовую слабкий розчин мідного купоросу (1 ст. л. на 10 л води), проливаючи на 1 кв. м грядки 20 літрів.

Безпосередньо перед висадкою розсипати на кожний кв. м грядки 20 г сечовини і рясно полити.

Посадка

Техніка висадки виглядає так:

  1. На грядці держаком лопати робимо ямки певної заздалегідь глибини. Відстань в ряду між саджанцями – 10 см, між рядами – 20 див.
  2. Вкладаємо в лунки зубчики без ущільнення і тиску.
  3. Поливаємо слабким марганцевим розчином.
  4. Засипаємо ямки перепрілим компостом.
  5. Проводимо мульчування хвоєю, лапником, листям чи торфом. Глибина шару – до 10 див.

Якщо для вашого регіону характерні сніжні зими, то ви можете спробувати інший спосіб посадки:

  1. В кінці літа готуємо землю і грядку так, як описано вище.
  2. По довгій стороні на грядку висаджуємо ряди вівса, гірчиці і гороху. Відстань між рядами 40 див.
  3. Коли паростки зростуть до 20 см, удобрити землю сечовиною, полити і висадити в міжрядді часник.

Зелень озимих культур взимку утримає снігову «шубу» над часником, що добре позначиться на врожаї.