4 кроки до грамотної посадки озимого часнику — відмінно зимує і пахне чудово
Заради доброго врожаю часнику слід звернути на нього увагу ще попередньої осені. Завчасна посадка забезпечить відмінну якість головок і відмінний смак. У статті я докладніше опишу тонкощі вдалого процесу висаджування озимого часнику.
Отримувати по два врожаї часнику-це здорово!
За довгі роки роботи з озимим часником я виділив основні критерії, що визначають результат:
- слушний час;
- якість садивного матеріалу;
- правильно вибране місце для посадки;
- точна техніка висаджування.
Розповім про кожному пункті детальніше.
Терміни посадки
У випадку з часником час висадки зубчиків визначить не тільки прогноз, але і глибина підготовлених лунок.
При посадці в неглибокі ямки до 5 см ідеальним терміном стане період за 3 тижні до перших відчутних заморозків. Мій ділянка знаходиться в середній смузі, і неглибокий часниковий посів я проводжу в кінці вересня – початку жовтня. У більш південних регіонах ідеальним періодом стане початок листопада.
Глибоку посадку (до 15 см) проводять у місцях з морозними зимами. У середніх широтах цей процес можна починати вже з кінця серпня і майже до початку листопада.
Вибір зубчиків
При виборі якісного посадкового матеріалу в першу чергу важливо відрізнити озимий часник від ярого, посадка якого відбувається навесні.
Основні ознаки і відмінності озимих сортів:
- має твердий внутрішній стрижень;
- кількість зубчиків від 3 до 12;
- забарвлення оболонки в рожево-фіолетовій гамі;
- яскравий пекучий смак;
- погано зберігається взимку.
Сам процес підготовки простий: кожну головку я акуратно поділяю, відбираю цілі і міцні зубчики, промиваю їх 1 %-ним настоєм мідного купоросу і висушую.
Грядки
Хорошими попередніми культурами для часнику, зберігають відповідний і насичений склад грунту, стануть:
- помідори;
- огірок;
- капуста;
- гарбузове;
- бобові;
- кабачки.
До самим невідповідним попередникам я б відніс картопля і цибулю (у них спільні хвороби і шкідники, які можуть передатися «у спадок»).
Також не рекомендую удобрювати перед посадкою грунт гноєм, він зіпсує якість головок і зелені.
При виборі місця слід звернути увагу на безвітряні сонячні місця з низькою кислотністю грунту.
Підготовку самих грядок краще починати заздалегідь.
У кінці серпня слід добре удобрити грунт.
Склад добавки на 1 кв. м грядки:
- перегній 10 кг;
- крейда 200 г;
- деревна зола 400 г;
- сульфат калію 20 р;
- суперфосфат 10 р.
Інгредієнти перемішати, розподілити по поверхні землі та перекопати. Глибину розраховувати на середню довжину лопати – близько 20 див.
При формуванні грядок я зазвичай готую прямокутні смуги шириною близько метра і висотою до 30 див.
На осідання землі виділяю від 2 тижнів до місяця, періодично поливаючи грядки, якщо було мало опадів.
Для дезінфекції грунту використовую слабкий розчин мідного купоросу (1 ст. л. на 10 л води), проливаючи на 1 кв. м грядки 20 літрів.
Безпосередньо перед висадкою розсипати на кожний кв. м грядки 20 г сечовини і рясно полити.
Посадка
Техніка висадки виглядає так:
- На грядці держаком лопати робимо ямки певної заздалегідь глибини. Відстань в ряду між саджанцями – 10 см, між рядами – 20 див.
- Вкладаємо в лунки зубчики без ущільнення і тиску.
- Поливаємо слабким марганцевим розчином.
- Засипаємо ямки перепрілим компостом.
- Проводимо мульчування хвоєю, лапником, листям чи торфом. Глибина шару – до 10 див.
Якщо для вашого регіону характерні сніжні зими, то ви можете спробувати інший спосіб посадки:
- В кінці літа готуємо землю і грядку так, як описано вище.
- По довгій стороні на грядку висаджуємо ряди вівса, гірчиці і гороху. Відстань між рядами 40 див.
- Коли паростки зростуть до 20 см, удобрити землю сечовиною, полити і висадити в міжрядді часник.
Зелень озимих культур взимку утримає снігову «шубу» над часником, що добре позначиться на врожаї.